Bezienswaardigheden in Hoorn

Hoorn transformeerde van een klein stadje, naar een belangrijke speler in de Gouden Eeuw!

Hoorn werd gesticht in 716 en in 1356 kreeg Hoorn de officiële stadsrechten, wat de groei van de stad als handelsstad snel stimuleerde. Vanwege de strategische ligging en toegang tot handelsroutes, werd Hoorn een belangrijke locatie voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), met als belangrijkste focus de handel in grondstoffen zoals peper, nootmuskaat en kruidnagel. Hoorn speelde een cruciale rol in het bestaan van de zogenaamde Gouden Eeuw, een tijd van welvaart en rijkdom. Vandaag de dag, kan je nog steeds die rijkdom zien en voelen. Met indrukkende historische gevels, architectuur, prachtige musea en pittoreske havens, is Hoorn waar openlucht museum.


Zien in Hoorn

roode steen hoorn westfries museum

Roode Steen

Het centraal gelegen plein is he kruispunt van verschillende winkelstraten evenals de havens van Hoorn. Op de Roode Steen vindt je bijvoorbeeld ook het ‘Westfries Museum’ en het standbeeld van ‘Jan Pieterszoon Coen’. De Roode Steen dankt zijn naam aan de vele executies die op het plein plaats hebben gevonden. Naast het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen is een grote rode steen een stille getuige van het verleden. De officiële rode steen, is in het Westfries Museum te vinden.

hoofdtoren hoorn

Hoofdtoren Hoorn

Een bezienswaardigheid die je niet kunt missen, tijdens een wandeling door de binnenhaven van Hoorn, is ‘de Hoofdtoren’. Vernoemd naar de aanlegsteiger, ‘Houten Hoofd’, dat zich direct achter de grote verdedigingstoren bevindt. ‘De Hoofdtoren’ was de belangrijkste verdedigingstoren van Hoorn en werd gebruikt tussen 1532 en 1614. Vandaag de dag, kan je nog steeds de toren bezoeken, waar een restaurant zich bevindt op de bovenste verdieping.

Oosterpoort

Als enige overgebleven stadspoort van Hoorn, is de Oosterpoort een prachtig stukje stadsgeschiedenis. De poort werd voor het eerst gebouwd in 1578 en ongeveer 30 jaar later werd de poort uitgebreid. De poort bevindt zich naast de ‘Draafsingel’, een kanaal dat voor verdedigingsdoeleinden werd gegraven, om het stadscentrum te beschermen. Tegenwoordig past de poort perfect in het dagelijkse leven en veel inwoners, gebruiken de poort dan ook dagelijks.

scheepsjongens van de bontekoe

Scheepsjongens van de Bontekoe

‘De Scheepsjongens van de Bontekoe’, is een verhaal geschreven door Johan Fabricius en is geïnspireerd op de logboeken van Willem Bontekoe. Het verhaal gaat over drie jongens: Padde, Hajo en Rolf, die de scheepsjongens waren van schipper WIllem Bontekoe. De jongens vergezelden Willem Bontekoe op zijn schip ‘Nieuw Hoorn’, met bestemming Nederlands Indië. Padde veroorzaakte een brand op het schip, die leidde tot een enorme explosie en slechts 70 van de 200 bemanningsleden overleefden deze gebeurtenis. Ze varen met een klein bootje naar Sumatra, waar ze hun reis voortzetten en nog vele avonturen beleven. In 2007 werd een film met dezelfde titel uitgebracht.

st jans gasthuis hoorn

St. Jansgasthuis

Een van de eerste ziekenhuizen in Hoorn, is het St. Jansgasthuis. Als klooster was het de enige plaats, waar pelgrims en reizigers konden verblijven. Dat is dan ook waar de naam ‘Gasthuis’ vandaan komt. De kamers die niet niet door reizigers in gebruik waren, werden gebruikt voor de zieken en zwakken. In de loop der jaren werd het St. Jansgasthuis steeds drukker, tot een punt waar het onmogelijk werd om goede gezondheidszorg te bieden.

Binnenhaven

De belangrijkste haven van Hoorn is de ‘binnenhaven’, die evenals een zeer belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van de stad. De binnenhaven van Hoorn was van cruciaal belang in de Gouden Eeuw, waar de stad en haven fungeerde als handelscentrum van de VOC. Met de komst van grote schepen zoals de ‘Bontekoe”, werd het een belangrijke vestigingsplaats. De haven beschikt over de mooiste pakhuizen in traditionele stijl, met indrukwekkende gevels

grashaven hoorn afbeelding

Grashaven

Net om de hoek van de binnenhaven en naast Oostereiland, vind je de ‘Grashaven’. De Grashaven is een stuk gestructureerde ingericht dan de oude Binnenhaven van Hoorn. In de Grashaven zal je dan ook voornamelijk boten vinden van inwoners van Hoorn, of bezoekers, die met de boot de stad bezoeken.

statenlogement hoorn

Statenlogement

Het ‘Statenlogement’ is gebouwd in 1613 en op de voorgevel vind je de stadswapens van Medemblik, Edam, Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Monnickendam en Purmerend. Het ‘Statenlogement’ werd voornamelijk gebruikt als verblijf voor zeer belangrijke stadsgasten, die deelnamen aan bestuursvergaderingen van het Noorderkwartier en West-Friesland. Tot 1977 diende het als het stadhuis. Tegenwoordig wordt in dit gebouw, veelvuldig huwelijken voltrokken.

koepelkerk hoorn

Koepelkerk Hoorn

Net om de hoek van de binnenhaven en naast Oostereiland, vind je de ‘Grashaven’. De Grashaven is een stuk gestructureerde ingericht dan de oude Binnenhaven van Hoorn. In de Grashaven zal je dan ook voornamelijk boten vinden van inwoners van Hoorn, of bezoekers, die met de boot de stad bezoeken.

mariatoren hoorn

Mariatoren

De ‘Mariatoren’ staat ook bekend als de ‘Kruittoren’, waar hier voorheen buskruit werd opgeslagen. De toren is gebouwd in 1508, als onderdeel van de stadsmuur. De muur is vernoemd naar het ‘Mariaklooster’, wat een deel van de bouw ook heeft betaald. Vandaag de dag, kan je overnachten in de toren, wat een echt unieke plek maakt om te verblijven