Gratis stadswandeling Hoorn

Er is geen betere manier om het stadscentrum van Hoorn te ontdekken, dan een stadswandeling. Deze interactieve wandeling door het centrum en de havens van Hoorn, geeft je een goed beeld van de meest bekende en indrukwekkende bezienswaardigheden. Deze interactieve en gratis loop tour door Hoorn, biedt de optie om zonder gids Hoorn te ontdekken. Gebruik de Visithoorn.nl pagina en interactieve map, om de route te volgen. Bij elk punt wordt kort omschreven wat hier te doen en te zien is, zodat je niks hoeft te missen.

Afstand: 3km | Tijd: 60-90 minuten (inclusief het bekijken van de bezienswaardigheden)


Interactieve stadswandeling en tour in Hoorn

De interactieve stadswandeling door Hoorn doe je door middel van onze tour op Google Maps. Je kan deze tour online volgen, waarbij je onderstaande teksten kunt gebruiken om zelf meer te leren over de gebouwen, geschiedenis en historie van Hoorn.

westfries museum hoorn

Roode Steen

Als centraal plein in Hoorn, is ‘de Roode Steen’ een plek die je niet kunt missen. Het centraal gelegen plein is he kruispunt van verschillende winkelstraten evenals de havens van Hoorn. Op de Roode Steen vindt je bijvoorbeeld ook het ‘Westfries Museum’ en het standbeeld van ‘Jan Pieterszoon Coen’. De Roode Steen dankt zijn naam aan de vele executies die op het plein plaats hebben gevonden. Naast het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen is een grote rode steen een stille getuige van het verleden. De officiële rode steen, is in het Westfries Museum te vinden.

vismarkt hoorn

De Vismarkt

De ‘Vismarkt’ van Hoorn, is één van de kortste straten in Hoorn. De straat bestaat slechts uit 9 gebouwen, die samen de straat maken. De straat heeft zijn naam te danken aan de voormalige vismarkt die hier werd gehouden. Tot 1912, was de vismarkt namelijk op deze locatie te vinden, waar het de haven met het stadscentrum verbindt.

korenmarkt hoorn afbeelding

De Korenmarkt

De ‘Korenmarkt’ is de straatnaam, van de straat die de ‘Appelhaven’ met de binnenhaven verbindt. Deze straat ligt recht naar een gracht, waar twee kleine witte brugjes te vinden zijn. Deze twee prachtige bruggen zijn officiële stadsmonumenten. Deze gracht werd gegraven in 1558, om het gemakkelijker te maken om de pakhuizen op de Korenmarkt te bereiken. In deze pakhuizen werdt voornamelijk graan opgeslagen, vandaar ook de naam ‘koren’.

De Binnenhaven

De belangrijkste haven van Hoorn is de ‘binnenhaven’, die evenals een zeer belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van de stad. De binnenhaven van Hoorn was van cruciaal belang in de Gouden Eeuw, waar de stad en haven fungeerde als handelscentrum van de VOC. Met de komst van grote schepen zoals de ‘Bontekoe”, werd het een belangrijke vestigingsplaats. De haven beschikt over de mooiste pakhuizen in traditionele stijl, met indrukwekkende gevels.

scheepsjongens van de bontekoe

Scheepsjongens van de Bontekoe

‘De Scheepsjongens van de Bontekoe’, is een verhaal geschreven door Johan Fabricius en is geïnspireerd op de logboeken van Willem Bontekoe. Het verhaal gaat over drie jongens: Padde, Hajo en Rolf, die de scheepsjongens waren van schipper WIllem Bontekoe. De jongens vergezelden Willem Bontekoe op zijn schip ‘Nieuw Hoorn’, met bestemming Nederlands Indië. Padde veroorzaakte een brand op het schip, die leidde tot een enorme explosie en slechts 70 van de 200 bemanningsleden overleefden deze gebeurtenis. Ze vaarden met een klein bootje naar Sumatra, waar ze hun reis voortzetten en nog vele avonturen beleven. In 2007 werd een film met dezelfde titel uitgebracht.

hoofdtoren hoorn

De Hoofdtoren

Een bezienswaardigheid die je niet kunt missen, tijdens een wandeling door de binnenhaven van Hoorn, is ‘de Hoofdtoren’. Vernoemd naar de aanlegsteiger, ‘Houten Hoofd’, dat zich direct achter de grote verdedigingstoren bevindt. ‘De Hoofdtoren’ was de belangrijkste verdedigingstoren van Hoorn en werd gebruikt tussen 1532 en 1614. Vandaag de dag, kan je nog steeds de toren bezoeken, waar een restaurant zich bevindt op de bovenste verdieping.

oostereiland hoorn afbeelding

Oostereiland

Door de jaren heen, heeft Oostereiland verschillende functies gehad, waar het allemaal startte in 1662. Snel nadat de bouw van het kunstmatige eiland werd voltooid, werden de pakhuizen gebruikt voor VOC gerelateerde opslag. Een lange tijd, werd het eiland ook gebruikt door de Admiraliteit (marine). Terugkijkend, is wellicht de meeste bekende functie van het eiland, toch wel als gevangenis. Het grote gevangenis gebouw is dan ook nog steeds een echte blikvanger. Tussen 1829 en 2003 werd dit namelijk als gevangenis gebruikt. In 2012 is het volledige gerenoveerd, waar de oude gevangenis en pakhuizen werden omgetoverd to appartementen, een hotel, bioscoop en brasserie. Grappig feitje is, dat de kamers van het hotel de oude gevangenis cellen zijn. Op Oostereiland kan je ook de het 17e eeuwse VOC schip de ‘Halve Maen’ vinden.

grashaven hoorn afbeelding

Grashaven Hoorn

Net om de hoek van de binnenhaven en naast Oostereiland, vind je de ‘Grashaven’. De Grashaven is een stuk gestructureerde ingericht dan de oude Binnenhaven van Hoorn. In de Grashaven zal je dan ook voornamelijk boten vinden van inwoners van Hoorn, of bezoekers, die met de boot de stad bezoeken.

westerdijk alkmaar afbeelding

Westerdijk

De ‘Westerdijk’ biedt een prachtig uitzicht over het open water van het Markermeer. De dijk brengt je bij ‘het Park’. ‘Het Park’ is de officiële naam van het theater in Hoorn, gelegen aan de rand van de stad, met een prachtig uitzicht over het Markermeer. Het gebouw is herkenbaar aan zijn unieke dakkleur en -vorm. Terwijl het gebouw in 2004 officieel werd geopend door de koningin, moest het daarvoor een grote tegenvaller verwerken, toen het gebouw in 2001 volledig ineenstortte vanwege een technische fout. Gedurende het jaar kan je het theater bezoeken voor een breed scala aan shows; van musicals tot concerten tot stand-up comedy.

grashaven hoorn afbeelding

Grote Noord Hoorn

De twee voornaamste winkelstraten in Hoorn, zijn de ‘Grote Noord’ en ‘Kleine Noord’. Op deze twee straten kan je een groot aanbod van verschillende winkels vinden. Van kledingwinkels tot boekenwinkels. De ‘Grote Noord’ is ontstaan rondom de 14 eeuw, waar het voorheen ‘Noertstraat’ werd genoemd. De ‘Kleine Noord’ ligt in lijn met de Grote Noord en samen lopen deze twee straten van het Centraal station van Hoorn, tot aan de Roode Steen. De winkelstraten zijn voornamelijk druk bezocht op zaterdag, waar veel locals voor hun wekelijkse rondje stad gaan.

kerkplein hoorn afbeelding

Kerkplein

Het Kerkplein is zeer waarschijnlijk, na de Roode Steen, het op een na bekendste plein in het centrum van Hoorn. Op het Kerkplan is de Grote Kerk te vinden. De Grote Kerk is gebouwd in 1881 en heeft een hoogte van 60 meter. Op het ‘Kerkplein’ vindt u ook de ‘St. Jansgasthuis’ en verschillende gezellige cafes.

Stadswandeling door Hoorn

Ontdek het centrum van Hoorn met deze gratis stadswandeling..

Een stad ontdekken per voet, is misschien wel de beste manier om van de architectuur en bezienswaardigheden te kunnen genieten. Om deze reden, bieden wij een gratis loop tour aan. De gratis stadswandeling door Hoorn, is een ‘self-guided’ interactieve looptour door het centrum van Hoorn. De stadswandeling maakt het mogelijk om de meest belangrijke Hoornse bezienswaardigheden te zien. Dit maakt het de perfecte manier om de binnenstad te ontdekken. De stadswandeling start op de Roode Steen en omvat onder andere het stadscentrum, de binnenhaven en de hoofd winkelstraat van Hoorn. De loop tour duurt ongeveer 1 a 1,5 uur.